ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΝΤΟΓΛΟΥ

Καθώς οι Σειρήνες του πολέμου στριγκλίζουν από την Συρία μέχρι το Ιράν, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου στην Αθήνα. Οι συνομιλίες είχαν αναμφίβολα οικονομικό ενδιαφέρον για τις δύο αστικές τάξεις, αλλά ασφαλώς δεν περιορίστηκαν σε αυτό.  Η Τουρκία αποτελεί βασική παράμετρο της πολεμικής αναμέτρησης στην Συρία και επιδιώκει να λάβει ενεργά μέρος σε μια  σύγκρουση που τείνει να επεκταθεί. Χαρακτηριστικά είναι δύο επεισόδια: αφενός η ακύρωση του σημαντικότατου ταξιδιού του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν στην Τουρκία που ήταν προγραμματισμένο στις 14 Οκτωβρίου και η υποχρεωτική προσγείωση συριακού αεροπλάνου προερχόμενο από τη Μόσχα, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, εξαιτίας υποψίας ότι μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό για τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.



Αφετέρου, η τουρκική κυβέρνηση διεκδικώντας αναβάθμιση του ρόλου της, αναλαμβάνει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή των αποφάσεων της Διάσκεψης της Σαγκάης που προβλέπουν το διαμελισμό της Συρίας σε (5) κρατίδια. Από αυτή την σκοπιά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αποκαλύψεις του Τουρκικού Τύπου σχετικά με το πλάνο (5) επιχειρησιακών σταδίων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας απέναντι στο Συριακό καθεστώς:  η αποστολή περισσότερων δυνάμεων στην περιοχή, η συνέχιση των αντεπιθέσεων στους συριακούς βομβαρδισμούς, η αποστολή στρατευμάτων στη Συρία ως μέτρο τελευταίας ανάγκης και η δημιουργία ουδέτερης ζώνης, που μπορεί να μπει στην ατζέντα εάν ο αριθμός των προσφύγων φτάσει στις 200.000. Αξίζει να επισημανθεί ότι ήδη τα τουρκικά επιτελεία έχουν μεταφέρει κρίσιμα οπλικά συστήματα που είχαν τοποθετημένα στην Ανατολική Θράκη, απέναντι από τα ελληνικά στρατεύματα.

Όλα δείχνουν ότι το Τουρκικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο, που σημειωτέον βρίσκεται σε πολύχρονη εσωτερική σύγκρουση με τους Κούρδους αντάρτες, αποφασίζει την πολεμική εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Συρία και για αυτό το λόγο καλύπτει τα νώτα του. Βασικός σκοπός επομένως των συνομιλιών Αβραμόπουλου-Νταβούτογλου, αλλά και των Υπουργών Αμύνης Π.Παναγιωτόπουλου και Ισμέτ Γιλμάζ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ήταν η υλοποίηση των αποφάσεων της δολοφονικής συμμαχίας  και η εξασφάλιση της ελληνικής διαβεβαίωσης προς την τουρκική πλευρά ότι μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα τα πολεμικά της σχέδια. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα είχε κατηγορήσει το ελληνικό κράτος ότι στηρίζει και εκπαιδεύει του Κούρδους αντάρτες!  Επίσης, η Τουρκία έχει ανοικτό μέτωπο με τις μεγάλες ευρωπαικές δυνάμεις σχετικά με την είσοδο της στην Ε.Ε, ενώ βρίσκεται σε σοβαρή αντιπαράθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς ολοκληρώνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Παράλληλα, η ένταση μεταξύ τους πυροδοτείται και από το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Είναι φυσικό, η τουρκική κυβέρνηση να μη θέλει να ανοίξουν και μάλιστα με ακραίο τρόπο, όλα τα ζητήματα ταυτόχρονα….  

Και ενώ το ΝΑΤΟ δια του επικεφαλής του Άντερς Φο Ράσμουσεν ξεκαθάρισε ότι «έχουμε κάνει όλους τους αναγκαίους σχεδιασμούς για να προστατεύσουμε και να προασπίσουμε την Τουρκία εάν (είναι) απαραίτητο», οι δηλώσεις των Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων αποκαλύπτουν το ανατολίτικο παζάρι που εξελίχθηκε, καθώς οι δύο άρχουσες τάξεις έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όπου πλέον κυριαρχεί το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τις ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων ενέργειας. Στην επί μια ώρα συνάντηση Π.Παναγιωτόπουλου-Γιλμάζ, για την οποία ο Έλληνας ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «δεν ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση, γιατί είχαμε την ευκαιρία επί πενήντα πέντε λεπτά να συζητήσουμε  ουσιαστικά για όλα τα θέματα της δικής μου αρμοδιότητας, που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», αποκαλύπτονται οι όροι που έθεσε το ελληνικό κατεστημένο: «ένα από τα ζητήματα που είχα την ευκαιρία να θέσω στον κ.Γιλμάζ είναι ότι οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά και η είσοδος τουρκικών πολεμικών πλοίων από καιρού εις καιρόν στα χωρικά ύδατα της χώρας μας αποτελούν ενέργειες που δεν βοηθούν την προαγωγή των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι ενέργειες που πυροδοτούν την ένταση άνευ λόγου και δεν σπρώχνουν τους δύο λαούς στο να μπορέσουν να έχουν με ειλικρίνεια μια σχέση καλής γειτονίας, καλής συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Του ξεκαθάρισα ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, να έχουμε καλές σχέσεις, ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι όλοι οι γείτονες μας και πριν απ’ όλα η γειτονική μας Τουρκία σέβεται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε όλους τους τομείς». Τέλος, αναφέρθηκε στην εγκατάσταση μιας απ ευθείας τηλεφωνικής γραμμής-κόκκινη γραμμή, μεταξύ των δύο υπουργείων, ώστε άμεσα να λύνονται οι παρεξηγήσεις! 

Η απάντηση της τουρκικής πλευράς ήρθε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, που κατά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής Β.Μεϊμαράκη δήλωσε: «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο που είναι θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο για όλους», ορίζοντας τα όρια της τουρκικής προσωρινής διαλλακτικότητας! Απέναντι στο ελληνικό αστικό κατεστημένο που προκρίνει την εφαρμογή  της βάρβαρης ταξικής πολιτικής και των Μνημονίων Ε.Ε.-ΔΝΤ, φροντίζοντας για την ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας (ενδεικτικές οι εξελίξεις στον τουρισμό), σε συνδυασμό με την υλοποίηση των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

ΝΑΤΟ-ΣΑΜΑΡΑΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΡΗΤΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ  

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συμβάλλει με κάθε μέσο στην επέκταση του πολέμου, άρα φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το δράμα των λαών της περιοχής και τα ποτάμια προσφύγων που θα δημιουργηθούν, κηρύσσει τον πόλεμο στους μετανάστες! Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική άρχουσα τάξη επιχειρεί επιτακτικά να φέρει το μεταναστευτικό ζήτημα στο προσκήνιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ώστε να χαραχτεί μια κοινή αυταρχική και δολοφονική τακτική. Η αντιμετώπιση λοιπόν της «λαθρομετανάστευσης» όπως εμετικά και απάνθρωπα χαρακτηρίζουν την απελπισμένη προσπάθεια των προσφύγων, αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών Σαμαρά-Νταβούτογλου, θα εξεταστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που θα διεξαχθεί στην Τουρκία το 2013, μαζί με το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Συρία, μετά την εμπλοκή της Τουρκίας. Επίσης, ο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος στις διμερείς του συναντήσεις αλλά και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έθεσε το ζήτημα αυτό και μάλιστα πρότεινε να οριστεί ως ζήτημα ατζέντας ώστε να απασχολήσει το ΝΑΤΟ συνολικά, πέρα από την Ε.Ε.

Παράλληλα, προσπάθησε να τονίσει την γεωστρατηγική σημασία της χώρας και την συμβολή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, λέγοντας ότι «αποτελεί μια χώρα-κλειδί για τα θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουμε, αλλά και στις περιοχές με τις οποίες γειτονεύουμε: Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, Αραβικές χώρες». Το «δώσε πάρε» των αστικών τάξεων στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών αποκαλύπτεται από τις επισημάνσεις του Έλληνα ΥΕΘΑ «Η Ελλάδα χάρη στη γεωστρατηγική και γεωγραφική της θέση, χάρη στο λαό της και τις πολύ δυνατές Ένοπλες Δυνάμεις της, είναι μια χώρα που έχει να προσφέρει πολλά και θα συνεχίσει να προσφέρει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και γενικότερα στο Δυτικό Κόσμο και κατά τούτο πρέπει να έχει την στήριξη των συμμάχων της, να έχει την προσοχή και το σεβασμό τους»!

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι τα προσφυγικά ποτάμια είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων , των εθνικιστικών παροξυσμών, της καπιταλιστικής κρίσης και των αυταρχικών καθεστώτων. Ο κόσμος της εργασίας μοιάζει περικυκλωμένος και εγκλωβισμένος καθώς τρέχοντας  να σωθεί  από τον εμφύλιο πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς, πνίγεται σε Έβρο και Αιγαίο. Μόνη λύση η εκδίωξη όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περιοχή, η ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων, το άνοιγμα των συνόρων, η αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Λυκοφιλία των αστικών τάξεων εναλλάσσεται με τις περιόδους έντασης των ανταγωνισμών τους, που μεταφράζονται σε οδυνηρές θυσίες, αίμα και πόνο για τους λαούς. Ο εργαζόμενος λαός μας πρέπει αν αγωνιστεί ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα, τον ακραίο κρατικό αυταρχισμό και την πολεμική εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Για την έξοδο της χώρας από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. Για την ανατροπή της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ενάντια σε κάθε αστό διαχειριστή της ίδιας πολιτικής.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις